Uppsala internationella Gitarrfestival

Uppsala internationella Gitarrfestival

Uppsala internationella Gitarrfestival

2014-03-04

Den 8-12 oktober 2014 är det återigen dags för årligen återkommande Uppsala internationella Gitarrfestival; den elfte i ordningen. Denna gång gör man dock saker och ting lite annorlunda, och satsar på att göra hela året till en gitarrfestival, med en serie av tio stycken konserter under året. Först ut var Gipsy Kings, som den 13 februari gästade Fyrishov och Uppsala. Bandet har funnits sedan 1978, och är riktiga legender; där deras mest kända låt kanske är deras version av Volare, men det är långt ifrån det enda de har att komma med. Näst ut på tur är Anabel Montesinos från Spanien, som är en av de stora klassiska gitarristerna, som tidigare gästat Uppsala internationella Gitarrfestival 2010. hon följs av Badi Assad, gitarrist från Brasilien, som uppträder på Uppsala Konsert och Kongress den 27 mars.

Uppsala internationella Gitarrfestival fokuserar inte på någon specifik genre; utan alla är lika välkomna så länge det är en gitarr inblandad. Det gäller inte minst den tävling som festivalen driver, Unga förmågor. Tävlingen är öppen för gitarrister under 25 år, som på det viset kan visa upp sig. 2013 års vinnare var Jonatan Bougt från Stockholm, som studerar klassisk gitarr vid Royal College of Music i London; hedersomnämnande fick Madeleine Eliasson, en klassisk singer/songwriter. Än så länge har ingen deadline satts för att skicka in bidrag till 2014 års tävling, men förra årets var 8 september, vilket kan ge en fingervisning. Det är alltså gott om tid att fila på sitt bidrag.

Programmet för årets Uppsala internationella Gitarrfestival är långt ifrån färdigt ännu, men ändå bör redan nu den gitarrintresserade boka in 8-12 oktober i kalendern. Biljetter bokas här och hotell kan man boka på Hotellkvarntorget.se (endast 15 min promenadavstånd från Uppsala Konsert & Kongress).

Under de 11 år som gått har festivalen definitivt fått fäste som nordens kanske främsta gitarrfestival; där det inte enbart handlar om att gå och se på olika konserter, även om det givetvis är en central del av det hela. Dragplåster under 2013 års festival var bland annat Steve Vai och Michael Nyman. Nyman är givetvis inte känd för att vara gitarrist, utan pianist, men festivalen specialbeställde ett gitarrstycke av Nyman, som uruppfördes på Uppsala internationella Gitarrfestival 2013.