Bendjelloul filmade större delen av sin film med en iPhone

Bendjelloul filmade större delen av sin film med en iPhone

Mobilappen som ligger bakom Oscarsbelönad film

2015-06-25

Dokumentärfilmen Searching for Sugar Man hade premiär 2012 och var den svenske filmskaparen Malik Bendjellouls debut. Den Oscarsbelönade filmen kretsar kring jakten på den amerikanska musikern Sixto Rodriguez, som gav ut två skivor på 70-talet. Rodriguez verk blev aldrig någon hit i sjuttiotalets USA men hans skivor exporterades till Sydafrika där de sålde i hundratusentals exemplar, och där han än idag är en populär artist. Fakta som det visar sig att Rodriguez själv inte har en aning om.

Två filmformat blev ett
Dokumentärfilmen filmades primärt analogt med 8 mm film, även kallad Super 8 mm, som är ett känt filmformat som introducerade av Kodak 1965. På 70-talet låg filmformatet i topp men numera görs film digitalt och inte analogt. Att använda sig av fysisk film är dyrt och det sägs att när Bendjellouls budget sinade, och alla analoga scener ännu inte var filmade, kompletterade han det existerande materialet med hjälp av sin iPhone och en vintage mobilapp vid namn 8mm Vintage Camera, du kan läsa mer denna mobilapp på Mashable. En app som kostar runt 13 kronor och tillåter användaren att spelar in video på ett sätt som efterliknar analog 8 mm film. En vinnande kombination! När man använder sin mobilkamera som en filmkamera är det viktigt att den utrustad med tåligt skydd eller skal utifall man skulle tappa den. Slitstarka skal och skydd för mobiler kan man hitta på TheMobileStore.se.

Det analoga filmmaterialet och det digitala från vintage mobilappen sammanfördes till en och blev Searching for Sugar Man; en film som kom att belönas med en Oscarsstatyett i kategorin Bästa Dokumentärfilm år 2013. Bendjellouls debut är den mest sedda svenska dokumentärfilmen i Sverige och Sydafrika genom tiderna. Filmen har även prisats med bland annat en svensk guldbagge, BAFTA Award och Writers Guild of America Award. I maj 2014 tog upphovsmannen och filmskaparen Malik Bendjelloul sitt liv. Du kan läsa mer om Bendjellouls tragiska bortgång på Dagens Nyheter.