Annie Leibovitz förevigade John Lennon

2014-04-10

Annie Leibovitz är en av världens absolut mest kända fotografer. Leibovitz har tagit många kända fotografier och arbetar både inom modeindustrin och musikbranschen. Hennes dokumentation av den amerikanska musikscenen under 70-talet är kanske det mest omtalade som hon någonsin har gjort.

Det är många stora tidningar som har efterfrågat Annie Leibovitz kunskaper. Hennes fotografier har bland annat funnits med i Rolling Stone, Vanity Fair och Vogue, vilket är rejäla meriter att ha. 1970 började Annie Leibovitz att arbeta för Rolling Stone och 1973 blev hon tidningens chefsfotograf. Det var under den här tiden som hon tog de allra flesta av sina ikoniska och historiska bilder på olika pop- och rockartister. Exempelvis följde hon med det engelska bandet The Rolling Stones på deras turné i USA 1975.

Det mest omtalade fotot

Det som Annie Leibovitz kanske gjort sig allra mest känd som är att hon är fotografen som tog det allra sista porträttet av John Lennon. Många har säkert sett det och skulle känna igen det direkt, men det är kanske inte känt för alla vem det egentligen var som tog detta berömda foto. Fotot föreställer Yoko Ono och John Lennon liggandes i en säng, där Yoko Ono ligger helt påklädd, samtidigt som John Lennon ligger naken och omfamnar sin älskade. Detta foto togs den 8 december 1980, alltså samma dag som John Lennon blev mördad, vilket gör Annie Leibovitz till en av de sista som såg den älskade musikern i livet.

Omtalade och uppskattade porträtt är något som Annie Leibovitz gärna sysslar med och hon har gjort betydligt fler som har fått rejält genomslag världen över. Efter att hon började arbeta på Vanity Fair tog hon ett numera klassiskt porträtt av Demi Moore, där skådespelerskan poserade naken och gravid. Denna bild orsakade en mindre skandal i USA men den uppskattades också av många, vilket som sagt är ett signum för de foton som Annie Leibovitz har tagit. Det är inte enbart John Lennon och Demi Moore som på ett historiskt sätt har blivit förevigade på bild av Annie Leibovitz, till den stora skaran av människor hör också Bruce Springsteen. Omslaget till Born in the U.S.A. är taget av Leibovitz. 

Skulle man vilja hänga någon av Annie Leibovitz foton kan man göra det på en snygg canvasduk från BGA Foto.